Enskild Firma

Vad är en Enskild Firma?

En enskild firma är en populär företagsform för ensamföretagare som vill driva verksamhet under eget namn. Det är en juridisk struktur där företaget och företagaren är samma juridiska person. Detta innebär att all ekonomisk aktivitet, inklusive skulder och tillgångar, är direkt knuten till företagaren personligen.

Bildande och registrering

Att starta en enskild firma är enkelt och kräver inget startkapital. Företaget registreras hos Skatteverket, där företagaren ansöker om F-skattsedel, momsregistrering och eventuellt registrering för arbetsgivaravgifter om företaget kommer att ha anställda. Det är viktigt att välja ett företagsnamn som inte bara är unikt, men också speglar verksamheten och följer Bolagsverkets namnregler.

Drift och ansvar

Som innehavare av en enskild firma har du fullt ansvar för företagets ekonomi, vilket inkluderar både vinst och förlust. Denna obegränsade personliga ansvarighet innebär att din privata ekonomi kan påverkas om företaget går dåligt. Å andra sidan, får du behålla alla vinster efter skatt som genereras genom verksamheten.

Skatter och redovisning

I en enskild firma beskattas företagaren som privatperson på all vinst som genereras. Det är därför viktigt att ha en noggrann bokföring. Alla inkomster och utgifter ska redovisas, och företagaren betalar både inkomstskatt och sociala avgifter (egenavgifter) på vinsten. Det är också viktigt att komma ihåg att alla uttag från firman ses som privat uttag och inte som lön.

Kontaka gärna oss, så hjälper vi dig med registreringen.

För- och nackdelar

Fördelar:

  • Enkelhet i både start och drift.
  • Ingen krav på kapitalinsats.
  • Företagaren har direkt kontroll över beslut och verksamhetens riktning.
  • Möjligheten att dra av en rad kostnader som minskar skattebasen.

Nackdelar:

  • Obegränsat personligt ansvar, vilket kan innebära en hög risk om företaget drar på sig skulder.
  • Svårigheter att skala upp verksamheten eftersom all finansiering och kreditvärdighet är knuten till företagarens personliga ekonomi.

Sammanfattning

En enskild firma kan vara ett utmärkt alternativ för dig som vill starta eget och har en affärsidé som du vill utveckla självständigt. Denna företagsform passar särskilt väl för mindre verksamheter inom tjänstesektorn eller handeln, där startkostnaderna är låga och där personlig service är i fokus. Dock är det viktigt att noga överväga risken med det personliga ansvaret innan man påbörjar en enskild firma.

Att förstå både möjligheterna och riskerna med att driva en enskild firma är avgörande för att kunna göra välgrundade beslut som säkrar både din affärs och din personliga ekonomiska framtid.

Starta din registrering

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

Länsbolag Logo

Registrera din
Enskilda Firma.

Behöver du hjälp med registreringen? Fyll i de grundläggande uppgifterna i formuläret, så hör vi av oss inom kort för detaljerna.

Vi ser till att ditt företag blir korrekt registrerat och klart för verksamhet fr. endast 1 490 kr.

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

FAQ

Frågor & Svar

För specifika frågor relaterade till vår tjänst för nyregistrering vänligen kontakta oss via telefon, chatt eller e-post.

Vad innebär enskild firma?

Att driva en enskild firma innebär att du som företagare är personligen ansvarig för all verksamhet, inklusive skulder och tillgångar. All vinst eller förlust påverkar din personliga ekonomi direkt.

Vem passar det?

Det är lämpligt att starta en enskild firma när du vill ha full kontroll över din verksamhet och inte planerar att ta in externa investerare. Denna företagsform passar särskilt väl för tjänstebaserade yrken eller småskalig handel.

Finns det några nackdelar?

Den största nackdelen är det obegränsade personliga ansvaret. Om företaget drar på sig skulder som det inte kan betala, är du personligen ansvarig för dessa skulder.

Hur mycket skatt betalar jag?

Beskattningen baseras på företagets vinst. Du betalar både egenavgifter och inkomstskatt på vinsten, vilket kan uppgå till en betydande del av den totala inkomsten beroende på vinstens storlek.

Vad kostar det att driva?

Kostnaderna för att driva en enskild firma varierar beroende på verksamhetstyp. Vanliga utgifter inkluderar material, marknadsföring, eventuell lokalhyra och administration. Det krävs ingen insats av startkapital, vilket sänker tröskeln för att starta.

Hur tar man ut lön från enskild firma?

I en enskild firma tar du inte ut traditionell lön. Istället gör du privata uttag från företagets vinst. Dessa uttag beskattas som inkomst i inkomstdeklarationen, där du också betalar egenavgifter på vinsten.

För specifika frågor relaterade till våra tjänster, besök gärna sida för respektive tjänst.

Fastpris fr. 4 995 kr!

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

Offert för Avveckling.

Funderar du på att avveckla ditt aktiebolag? Använd formuläret för att kostnadsfritt få en offert skräddarsydd för just ditt bolag. Vi hanterar din förfrågan omgående och du förbinder dig inte till något. 

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

Fråga oss!

Ta hjälp av en expert!

Har du frågor eller behöver hjälp med ditt bolagsärende? Fyll i formuläret eller ring oss direkt på 046 – 590 32 42, vardagar 08:00-16:00. Vi ser fram emot att hjälpa dig framåt.

Aktivt ärende? Logga in