Moms

Mervärdesskatt

Mervärdesskatt, ofta kallad moms, är en skatt som läggs till priset på varor och tjänster. Denna skatt betalas till staten och varierar beroende på typen av vara eller tjänst. I Sverige finns tre huvudsakliga momssatser: den vanligaste är 25%, men för vissa varor och tjänster gäller lägre satser om 12% eller 6%.

Momssatser

De olika momssatserna är anpassade efter olika typer av varor och tjänster för att spegla samhällets prioriteringar och ekonomiska strategier. Den högsta momssatsen, 25%, tillämpas på de flesta varor och tjänster. En reducerad moms på 12% gäller ofta för livsmedel, hotelltjänster och restaurangbesök, medan den lägsta momssatsen, 6%, vanligtvis gäller för böcker, tidningar, persontransporter och kulturella evenemang.

Registrering

Företag som överskrider en viss omsättningsgräns måste registrera sig för moms hos Skatteverket. Denna registrering är nödvändig för att kunna redovisa insamlad moms korrekt. Om ditt företag är under omsättningsgränsen för momsregistrering, är det frivilligt att registrera sig men kan vara fördelaktigt för att kunna dra av ingående moms på inköp.

Behöver ni hjälp med momsregistreringen? Kontakta oss så hjälper vi er framåt.

Momsdeklarationen

Momsdeklarationen är ett verktyg för företag att rapportera insamlad och betald moms till staten. Beroende på företagets storlek och omsättning kan denna deklaration göras månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Att hålla reda på och korrekt redovisa moms är avgörande för att undvika påföljder och böter från Skatteverket.

Återbäring av moms

Om ett företag har betalat mer moms på inköp än vad de har tagit in från försäljning, kan de ansöka om återbäring från Skatteverket. Detta är en viktig mekanism som hjälper företag att hantera likviditetsflöden, särskilt i uppstartsfasen eller under perioder av stora investeringar.

Att förstå och effektivt hantera moms är kritiskt för alla företag. Korrekt hantering säkerställer inte bara efterlevnad av lagar och regler utan bidrar också till företagets finansiella stabilitet och rykte.

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

Länsbolag Logo

Vi hjälper er med Registreringen.

Även om processen för att registrera sig för moms inte är särskilt komplicerad, kan det vara en stor lättnad att överlåta ansvaret till någon annan. Fyll i formuläret , så tar vi hand om hela registreringsprocessen åt er.

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

FAQ

Frågor & Svar

Hittade du inte svaret du sökte? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Hur räknar man ut 25% moms baklänges?

För att räkna ut momsen baklänges från ett pris som inkluderar moms, kan du använda följande formel: Pris exklusive moms = Pris inklusive moms / 1,25. Till exempel, om ett pris inklusive moms är 1250 kronor, blir priset exklusive moms 1000 kronor (1250 / 1,25).

Hur räknar man ut momsen på en summa?

För att räkna ut hur mycket moms som lagts till på ett pris exklusive moms, multiplicera priset med momssatsen. Exempel: Om priset exklusive moms är 1000 kronor och momssatsen är 25%, blir momsen 250 kronor (1000 x 0,25). Totalt pris inklusive moms blir då 1250 kronor.

Vad hette moms innan den kallades för moms?

Innan termen ”moms” blev standard i Sverige kallades skatten för ”mervärdesomsättningsskatt” och innan det för ”allmän varuskatt”.

Kan man vara befriad från moms?

Ja, om du säljer tjänster eller varor för mindre än 80 000 kronor per år kan du ansöka om momsundantag. Detta innebär att du inte behöver betala in moms till staten för de transaktioner som är undantagna. Dock kan du behöva registrera dig för moms om du ska göra inköp där du vill dra av ingående moms.

Vad händer om man inte betalar in moms?

Om moms inte betalas in kan detta leda till allvarliga konsekvenser. Skatteverket kan kräva betalning och vid utebliven betalning kan ärendet överlämnas till Kronofogden, vilket kan resultera i betalningsanmärkningar och utmätning av företagets tillgångar.

Hur redovisar man moms till Skatteverket?

Moms redovisas till Skatteverket genom regelbundna momsdeklarationer. Beroende på ditt företags omsättning kan detta ske månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Det är viktigt att dessa deklarationer är korrekta och inlämnas i tid för att undvika påföljder.

Vilka är de vanligaste felen vid momshantering?

Vanliga fel inkluderar felaktig beräkning av momssatsen, sena eller felaktiga momsdeklarationer och bristfällig dokumentation av momstransaktioner. Dessa misstag kan leda till böter eller ränteavgifter från Skatteverket.

Kan man dra av moms på alla inköp?

Moms kan dras av på de flesta inköp som är relaterade till företagets verksamhet. Dock finns det undantag, som representation och vissa typer av personbilar, där möjligheten att dra av ingående moms är begränsad eller inte tillåten.

Fastpris fr. 4 995 kr!

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

Offert för Avveckling.

Funderar du på att avveckla ditt aktiebolag? Använd formuläret för att kostnadsfritt få en offert skräddarsydd för just ditt bolag. Vi hanterar din förfrågan omgående och du förbinder dig inte till något. 

Behöver du hjälp?

Ring 046-590 32 42

Fråga oss!

Ta hjälp av en expert!

Har du frågor eller behöver hjälp med ditt bolagsärende? Fyll i formuläret eller ring oss direkt på 046 – 590 32 42, vardagar 08:00-16:00. Vi ser fram emot att hjälpa dig framåt.

Aktivt ärende? Logga in