Registrera din enskilda firma här.

Att sätta upp en enskild firma kan känna komplicerat, vi gör de enkelt. Fyll i din uppgifter i formuläret så sköter vi resten.

Beställ din firma för 890 kr här.

Helt digitalt

Starta enskild firma hos oss.

En enskild firma, ofta kallad enskild näringsverksamhet, är en populär företagsform i Sverige tack vare sin enkelhet i uppstart och drift. Du behöver ingen initial investering som med ett aktiebolag. 

En enskild firma kan bara ägas av en person. Men det innebär inte att du måste driva företaget ensam; du kan anställa medarbetare vid behov. Om du planerar att göra det, kom ihåg att registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

 

F-skatt & moms

F-skatt & moms

Vid start av enskild bolag hjälper vi dig med ansökan om att bli registrerad för F-skatt och moms.

Support

Support

Skulle det uppstå några komplikationer längst vägen eller krav på komplettering hjälper vi dig framåt.

Prisgaranti

Prisgaranti

Hos oss kan du vara säker på att du får marknadens lägra pris. Hittar du ett lägre pris, matchar vi det.

Bekymmersfri process.

När du drömmer om att starta ditt eget företag är det sista du vill hantera en massa krånglig administration.

Vi förstår det. Därför erbjuder vi en smidig och bekymmersfri tjänst där du bara behöver fylla i dina uppgifter, och vi tar hand om resten. Så kan du fokusera på det du brinner för – din verksamhet!

Tänk på.

Ditt organisationsnummer kommer att vara detsamma som ditt personnummer. Eftersom en enskild firma inte är en juridisk entitet, innebär det att du personligen är ansvarig för alla skulder företaget tar på sig.

Hur registrerar man en enskild firma?

Det är smidigt att registrera genom oss – fyll bara i dina uppgifter i vårt formulär, så hanterar vi resten. Alternativt kan du göra registreringen direkt via Skatteverket och verksamt.se.

Hur mycket skatt betalar jag i en enskild firma?

I en enskild firma ligger egenavgifterna (de sociala avgifterna) på 28,97%. Om du har färre karensdagar för sjukförsäkring (standard är 7 dagar) blir egenavgiften lägre. För vinster upp till 200 000 kr reduceras egenavgifterna till 23,97%.

När är en enskild firma mest fördelaktig?

För den som vill komma igång snabbt med minimal administration och har en verksamhet med begränsad risk kan en enskild firma vara ett bra val, så länge man håller god ordning på ekonomin.

Hur hanteras moms i en enskild firma?

Momsen är ingen utgift för dig. Istället är det en skatt du tar ut från dina kunder och sedan redovisar till staten. När ditt företag gör inköp betalar du även där moms, kallad ingående moms. Denna moms redovisas i en särskild momsdeklaration.

Hur mycket av intäkterna i min enskilda firma är mina egna pengar?

Låt oss säga att du driver en enskild firma som konsult inom marknadsföring. Under en månad fakturerar du jobb för 40 000 kronor. Du lägger till 25 procent i moms på denna summa vid fakturering. Det innebär att du får in 50 000 kronor på ditt konto när fakturan betalas.

Finns det en inkomstgräns där man inte behöver betala skatt?

Om din inkomst under 2023 är lägre än 22 208 kronor (20 431 kronor för 2022) behöver du inte betala skatt. Överstiger inkomsten dessa gränser ska skatt erläggas.

Är det ett måste att registrera företagsnamnet för min enskilda firma?

Det är inte obligatoriskt, men om du registrerar ditt företagsnamn hos Bolagsverket säkerställer du att inget annat företag inom samma bransch i din region kan ha samma namn.

Kan jag utfärda fakturor innan jag är godkänd för F-skatt?

Ja, du kan fakturera innan godkännande för F-skatt, men det är viktigt att tydligt ange ”Ej godkänd för F-skatt” på alla fakturor och anbud du skickar ut.

Vilka konsekvenser uppstår om jag inte är godkänd för F-skatt?

Om du, som betalningsmottagare, driver en enskild näringsverksamhet och inte är godkänd för F-skatt, måste den som betalar dig dra av 30 procent i skatt på ersättningen för ditt arbete (exklusive moms). Dessutom måste arbetsgivaravgifter erläggas.

Vem står för beskattningen i en enskild firma?

Beskattningen sker på den enskilda näringsidkaren, vilket innebär den individ som driver verksamheten. Denne beskattas för verksamhetens överskott som inkomst från näringsverksamheten.

Vilka betalningsalternativ finns?

Betalning för våra tjänster sker till: bankgiro, swish eller kontoöverföring. Vi tar inte emot kontanter eller utländsk valuta. 

Fråga oss!

Ta hjälp av en expert!

Har du frågor eller behöver hjälp med ditt bolagsärende? Fyll i formuläret eller ring oss direkt på 046 – 590 32 42, vardagar 08:00-16:00. Vi ser fram emot att hjälpa dig framåt.

Aktivt ärende? Logga in