Förbered din start
På den här sidan hittar du tips och råd för att planera din start. Du kan bland annat gå igenom en checklista så att du inte missar något viktigt.
Checklista
- 1.Gör en affärsplan
- 2.Bestäm företagsnamn
- 3.Registrera företag
- 4.Bestäm ditt aktiekapital
- 5.Ansök om att bli godkänd för f-skatt och moms.
- 6.Registrera dig som arbetsgivare
- 7.Anmäl verklig huvudman
- 8.Räkna ut din budget för din verksamhet
- 9.Välj Revisor
- 10.Anmäl kassaregister
- 11.Ta reda på om din verksamhet behöver något tillstånd
- 12.Välj om du vill registrera ditt varumärke
Affärsplan
Att skriva en affärsplan hjälper dig att utveckla din affärsidé och sätta upp mål för ditt företag. Affärsplanen kan du också använda för att sälja in din idé till investerare, leverantörer, banker och andra intresserade. Dock finns det ingen lag som kräver att du måste ha en affärsplan.
Bestäm företagsnamn
Hitta det företagsnamn som passar dig och din verksamhet. Vi rekommenderar att du anger tre namnförslag tex: Företag AB, Företag Sverige AB, Företag Norden AB. Detta är för att undvika kompletteringsärenden ifrån Bolagsverket.
Registrera företag
Du kan starta ditt bolag genom Länsbolag. Antingen med en eller flera juridiska personer. En juridisk person kan vara ett företag eller förening. Så se till att hitta den eller de personerna som du vill starta ditt bolag tillsammans med.
Bestäm ditt aktiekapital
Aktiekapital är en del av aktiebolagens bundna egna kapital. I Sverige finns det krav på att alla aktiebolag måste ha minst 25.000 kr i tecknat aktiekapital. Ett annat och vanligt alternativ är 50.000 kr och 100.000 kr i aktiekapital.
Ansök om att bli godkänd för f-skatt och moms.
När ditt aktiebolag är registrerat hos Bolagsverket och har fått ditt organisationsnummer ska du ansöka om godkännande för F-skatt. Det gör du på Bolagsverkets e-tjänst verksamt.se. Du loggar in med mobilt bank-id eller annan e-legitimation. Att ansöka om F-skatt är kostnadsfritt och det kan vi på Länsbolag hjälpa till med.
Registrera dig som arbetsgivare
- När du anställer någon ska du göra en anmälan till Skatteverket så att du blir registrerad i arbetsgivarregistret. Det gör du på Bolagsverkets e-tjänst verksamt.se. Det går bra att registrera dig som arbetsgivare samtidigt som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.
När du är registrerad som arbetsgivare ska du redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt varje månad. Det gör du enklast genom att använda Skatteverkets e-tjänst på skatteverket.se.
Anmäl verklig huvudman
När ditt företag registrerats ska du anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag.
Räkna ut din budget för din verksamhet
- vad produkterna ska kosta.
- vilket sortiment företaget ska ha och hur mycket du tror att du kan sälja av olika varor och tjänster.
- vilka kunder företaget kommer att ha.
- vilka geografiska marknader företaget kommer att vända sig till.
- vilka marknadsföringsinsatser företaget planerar att genomföra under året.
Välj Revisor
En revisor ska granska företagets redovisning och styrelsens skötsel av företaget. Grundregeln är att ett aktiebolag ska ha revisor. Men de flesta nybildade aktiebolag och de som är under en viss storlek kan välja att inte ha det.
Små aktiebolag måste inte ha revisor
Många aktiebolag räknas som små. Små aktiebolag behöver inte ha revisor. Men om ditt aktiebolag uppfyller minst två av följande kriterier ska det ha en kvalificerad revisor:
- fler än 3 anställda (i medeltal)
• mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
• mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.
Samma två kriterier ska ha varit uppfyllt under två år i sträck. Detta innebär att nystartade bolag inte omfattas av revisionsplikt under de första två åren.
Anmäl kassaregister
Om du ska sälja varor eller tjänster och tar emot kontant betalning måste du i de flesta fall ha ett certifierat kassaregister. Du ska anmäla kassaregistret till Skatteverket.
Typ av betalningsmedel ska framgå av kvittot
Ett kassaregister ska kunna registrera betalning med olika slag av betalningsmedel. Exempel på betalningsmedel är kontanter, konto- eller kreditkort och andra elektroniska betalningstjänster (till exempel Swish), presentkort, kuponger och liknande. Skatteverket har listor över tillverkardeklarerade kassaregister och certifierade kontrollenheter.
Erbjud alltid kunden ett kvitto
Som företagare måste du alltid ta fram och erbjuda kunden ett kassakvitto, oavsett om kunden betalar kontant eller med kontokort. På kvittot ska det framgå vilket betalningsmedel som har använts. Tänk därför på att programmera kassaregistret efter de betalningsmedel som du tar emot. Ett kassakvitto kan vara i pappersformat eller i elektronisk form.
Ta reda på om din verksamhet behöver något tillstånd
Många typer av verksamheter kräver tillstånd från kommun, länsstyrelse eller annan myndighet. Du kan ta reda på om din verksamhet behöver tillstånd genom att använda tjänsten Lämna uppgifter och sök tillstånd här på verksamt.se.
På följande länk kan du ansöka om tillstånd: https://www.verksamt.se/lamna-uppgifter-och-sok-tillstand
Välj om du vill registrera ditt varumärke
Ett varumärke är ett kännetecken för en produkt eller tjänst, och kan bestå av till exempel ord, figurer eller ljud. När du registrerar ditt varumärke hos Patent- och registreringsverket (PRV) så får du ensamrätt på att använda det för dina varor eller tjänster.
Tyck på följande länk för att läsa mer: https://www.prv.se/sv/varumarke/